Video - izriši prerez s stavbami, parcelami in GJI

30.06.2024

S King.Prostor lahko izrišemo poljuben prerez. Na prerezu je prikazan teren iz ARSO Lidar podatkov, stavbe s pripadajočimi naslovi, parcele ter križanja in približevanja z gospodarsko javno infrastrukturo (GJI).

V blogu Prerez od Škrlatice čez Triglav in Bohinjsko jezero do Vogla smo že pisali, kako se v King.Prostor pri izrisu prereza uporabijo podatki o stavbah, parcelah in GJI infrastrukturi. V blogu so sicer opisani podatki še iz starih evidenc (kataster stavb, zemljiški kataster in stara GJI evidenca).

Geodetska uprava (GURS) je v letu 2022 prenovila evidence stavb in parcel. V veljavo je stopil nov kataster nepremičnin. Leta 2023 pa je obsežno prenovo doživel tudi zbirni kataster GJI. King.Prostor pri izrisu prereza seveda upošteva nove podatke. Na primer star kataster stavb je vseboval le stavbe tlorise, nov kataster nepremičnin pa vsebuje stavbe nadzemni tlorisi, stavbe podzemni tlorisi ter stavbe tlorisi. Na prerezu se izrišejo stavbe nadzemni in podzemni tlorisi ter stavbe tlorisi le, če za to stavbo ni že podan nadzemni ali podzemni tloris.

V video posnetku lahko vidite izris poljubnega prereza z novimi GURS podatki.


Dodaj novo stavbo in izriši prerez

Že v prvem videu je prikazano, kako lahko svoje stebre, drogove, jaške ponazorimo na prerezu in preverimo križanja in približevanja z GJI.

V dodatnem videu pa je prikazano, kako lahko na prerezu dodamo tudi svoj projektiran objekt, svojo stavbo.


Preizkusite King.Prostor in ukaz Prerez.