Novi podatki za Naravovarstveno soglasje

06.10.2024

V King.Prostor smo dodali 122 novih slojev, med drugim tudi nove oz. prenovljene sloje Natura 2000, zavarovana območja in območja naravnih vrednot. Vir podatkov sta novo informacijsko središče NarcIS in prenovljen pregledovalnik Atlas Okolja.

V sklopu projekta LIFE NarcIS se vzpostavlja novo informacijsko središče. NarcIS naj bi kot enotna vstopna točka povezal informacije iz različnih virov ter omogočal enostavnejši, hitrejši in nazornejši dostop do naravovarstvenih podatkov. Projekt vodi Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) s sedmimi partnerji, med drugimi Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN), Zavod za gozdove Slovenije in Zavod za ribištvo Slovenije.

sl-king
Natura 2000 - Šmarna gora

Projekt je v zaključni fazi in NarcIS že ponuja dostop do obsežnega seznama slojev. Poleg naravovarstvenih podatkov so tako v NarcIS dostopni tudi podatki o okolju, potresih, podatki iz rudarske knjige, ribiška območja, revirji itd.

ARSO izvaja tudi prenovo Geoportala. Pregledovalnik Atlas Okolja pa je že prenovljen. To je spletni pregledovalnik podatkov o okolju, okoljski infrastrukturi, merilnih mestih, podnebju itd.

King.Prostor ima torej 122 novih slojev. To so sloji, ki so v tem trenutku že omogočeni na portalih NarcIS in Atlas Okolja. Kot izhaja iz naslova tega bloga v nadaljevanju pa več o naravovarstvenih podatkih.

Naravovarstveno soglasje

Naravovarstveno soglasje ali strokovno mnenje ZRSVN je treba pridobiti pri gradnji objekta na območju, ki ima v skladu s predpisi s področja varstva narave poseben status.

To so območja:
- Natura 2000;
- Zavarovana območja;
- Območja naravnih vrednot.

Navodila in obrazci za pridobitev naravovarstvenih pogojev ter naravovarstvenega soglasja ali strokovnega mnenja so na povezavi ZRSVN.

Podatke Natura 2000, Zavarovana območja in Register naravnih vrednot pa lahko s King.Prostor na klik izrišete neposredno v dwg risbo. Na ta način hitro in natančno preverite ali vaše območje gradnje sega na katero od naravovarstvenih območij. V primeru, da je le treba pridobiti projektne pogoje in soglasje, je vaša risba že opremljena s podatki za vlogo na ZRSVN.

Natura 2000

sl-king
Natura 2000

Natura 2000 je evropsko ekološko omrežje, namenjeno ohranjanju biotske raznovrstnosti. Temelji na Direktivi o pticah in Direktivi o habitatih. Slovenija je prva območja Natura 2000 razglasila ob vstopu v Evropsko unijo leta 2004. Takrat je bilo določeno 286 območij, danes pa jih je v Sloveniji 354. Območja Natura 2000 pokrivajo 37 % površine Slovenije, kar je največ v Evropski uniji.

Skoraj v vseh slovenskih občinah so območja Nature 2000, v 204 od skupno 212 občin. Območja Nature 2000 v 70 % pokriva gozd, nekaj več kot 20 % pa kmetijske površine. Približno 6 % prebivalstva Slovenije živi v območjih Nature 2000, okrog 2 % površine je pozidano.

Zavarovana območja

sl-king
Zavarovana območja narave

Zavarovana območja so območja, ki jih odlikuje izjemna biotska raznolikost ali druga izjemna lastnost žive ali nežive narave. Zavarovanje je eden najpomembnejših in najstarejših ukrepov varstva, ki se vzpostavi z aktom o zavarovanju. Prva prizadevanja v Sloveniji so iz začetka 20 stoletja. Zavarovana območja imajo visoko naravovarstveno vrednost.

Ožja zavarovana območja so strogi naravni rezervati, naravni rezervati in naravni spomeniki. Širša zavarovana območja so narodni parki, regijski parki in krajinski parki.

V Sloveniji imamo:
– 1 narodni park,
– 4 regijske parke,
– 46 krajinskih parkov,
– 1 strogi naravni rezervat,
– 56 naravnih rezervatov,
– 1164 naravnih spomenikov.

Največje in najstarejše zavarovano območje je Triglavski narodni park s skoraj 84.000 ha. Zavarovano je dobrih 13 % celotne površine Slovenije.

Naravne vrednote

sl-king
Območja naravnih vrednot

Naravne vrednote obsegajo vso naravno dediščino. Naravne vrednote so redki, dragoceni ali znameniti naravni pojavi ali sestavine oziroma deli žive ali nežive narave, naravna območja ali deli naravnih območij, ekosistemi, krajina ali oblikovana narava. Nekatera območja naravnih vrednot ali posamezni objekti so zaradi svojih izjemnih kvalitet tudi zavarovani.

Naravne vrednote so zlasti geološki pojavi, minerali in fosili ter njihova nahajališča, površinski in podzemni kraški pojavi, podzemne jame, soteske in tesni ter drugi geomorfološki pojavi, ledeniki in oblike ledeniškega delovanja, izviri, slapovi, brzice, jezera, barja, potoki in reke z obrežji, morska obala, rastlinske in živalske vrste, njihovi izjemni osebki ter njihovi življenjski prostori, ekosistemi, krajina in oblikovana narava.

Podatki o naravnih vrednotah se vodijo v Registru naravnih vrednot. Register vsebuje sloje o območjih, jamah in točkovno prikazanih objektih. Pri preverbi ali je za gradnjo na izbranem območju potrebno soglasje, je treba biti pozoren na vse tri sloje podatkov.

Območja Natura 2000, zavarovana območja in območja naravnih vrednot se torej neodvisno določijo in se lahko tudi prekriavjo. Reka Nadiža je ena izmed kar veliko primerov, kjer se vsa tri območja prekrivajo.


Preizkusite King.Prostor. Izrišite podatke o naravi v svoji dwg risbi in preverite ali je na izbranem območju potrebno pridobiti naravovarstveno soglasje.